Dette gjelder både ved strategivalg omkring utstyrsspesifikke vedlikeholdsstrategier og økonomiske betraktninger omkring optimale tidspunkter for vedlikehold. Som konsept vil hasardrate bli beskrevet senere i teksten, men først og fremst gir hasardraten et klart bilde av sannsynligheten for svikt umiddelbart etter at et gitt tidsrom har passert. Det skjelnes mellom 3 ulike typer hasardrate:
- Økende hasardrate: Sannsynligheten for svikt øker i takt med at tiden går.
- Minkende hasardrate: Delen blir “bedre” med tiden.
- Konstant hasardrate: Sannsynligheten for svikt er den samme uansett om delen er 1 år eller 10 år gammel.
Som regel er det identifiseringen av en av disse tre kategorier som vi er interessert. Hver kategori kan gi viktig informasjon i forhold til flere beslutningsprosesser.
Økende hasardrate
Ved økende hasardrate kan det være riktig strategi med forhåndsbestemt vedlikehold – typisk bytte ut deler ved bestemte tidsintervaller. Økende hasardrate er vist i Figur 1. Økende hasardrate er vanlig for mekaniske enheter fordi de slites med tiden. I flere henseende er dette en «ønsket» hasardrate fordi minkende hasardrate eller konstant hasardrate kan være tegn på henholdsvis kvalitetsproblemer eller uhensiktsmessig drift.
Minkende hasardrate
Er hasardraten minkende, vil det ikke være lønnsomt med utskiftinger på forhåndsbestemte tidsintervall. Avhengig av kontekst, så kan minkende hasardrate også gi nyttig informasjon i forhold til at å være et tegn på dårlig kvalitet i enten enheten, installasjonsarbeidet eller vedlikeholdet. Det er ikke realistisk at ting blir bedre av seg selv uten at det ligger noe annet bak. For eksempel at bedriften er for dårlig på installasjon, test og igangkjøring av nytt utstyr. Minkende hasardrate er vist i Figur 2.
Konstant hasardrate
Ved konstant hasardrate vil det heller aldri være lønnsomt med forhåndsbestemte utskiftinger på bestemte intervaller. Uansett om enheten er ny eller 10 år gammel, så er sannsynligheten for svikt den samme. Sannsynligheten for svikt vil fremdeles være større hvis komponenten må fungere over lang tid, men når først et tidsrom har passert, er den umiddelbare sannsynligheten for svikt den samme som da komponenten var ny.
Hvis en Programmerbar Logisk Styringsenhet (PLS) med konstant hasardrate for eksempel først har overlevd i 5 år, så har sannsynligheten for svikt ikke økt i forhold til da den var ny. Det vil derfor heller ikke være fornuftig å bytte den ut for å minske sannsynligheten for svikt.
Konstant hasardrate på 2 svikt per år er vist i nedenfor i figur 3.
To typer data
I forhold til å forstå hasardraten, er det lett å komme skjevt fra start. For at matematikken skal være korrekt, er det blant annet nødvendig at dataene tilhører samme levetidsfordeling. Ellers blir resultatet meningsløst og er en forutsetning som dessverre ofte overses.
Hvorfor det fort blir slik kan nok henføres til lærebøkene i pålitelighetsteori som behandler al data som om de var et resultat av kontrollerte forsøk. Og dermed også har identiske levetidsfordelinger. Men i produksjonsindustrien er dataene nesten alltid en slags biprodukt av dynamiske og uperfekte prosesser. Dataene er observasjonsdata som langt fra oppfører seg like pent som lærebøkenes homogene data. Resultatet er at lærebøkenes modeller bryter sammen i den virkelige verden. MTTF og MTBF er i øvrig kjent for å bli benyttet feil, og årsaken har rot i mye av den samme problematikken.
Forutsetninger for hasardraten
Hasardraten er kun definert for ikke-reparerbare enheter og enhetene må tilhøre samme levetidsfordeling (må være identisk fordelte). I de fleste lærebøker er dette nærmest nevnt i en bisetning uten å gi de behørige advarsler. Spesielt innen produksjon er identisk fordelte data en urimelig forutsetning. Et bevis på at det for mange går over stokk og sten er den (famøse) badekarskurven som vist i Figur 4. Den tolkes konsekvent feil over en lav sko.
Konstante hasardrater eksisterer, men i de fleste tilfeller en den vannrette del av badekarskurven ikke et resultat av en konstant hasardrate. Hvorfor, og mer om myten badekarskurven, kan leses i avsnittet Badekarskurven.
Hasardrate som konsept
Et godt utgangspunkt for forståelse av hasardrate er nok for diskrete tilfeller, altså antall feil. Konseptet bygger på mange, identiske enheter og er i Figur 5 illustrert ved å plotte levetidene for 100 enheter i et histogram. Ut over å være identiske, må enhetene også ha samme driftsforhold for at levetidene skal kunne tilhøre samme sannsynlighetsfordeling. I Figur 5 framgår det at 50 % av enhetene sviktet før 4 år, 29 % sviktet mellom 4 og 8 år, 12 % mellom 8 og 12 år, osv.
Dette er hva sannsynlighetsfordelingen, f(t) beskriver. Men sannsynligheten for svikt er ikke 29 % for svikt mellom 4 og 8 år når enheten allerede har overlevd de første 4 årene. Den sannsynligheten gjelder kun når man står i år null. Forkjellen mellom f(t) og hasardraten, h(t) er den siste betingelsen “når enheten allerede har overlevd de første 4 årene”. Hasardraten beskriver da egenskapen i forhold til antall svikt som kan forventes i løpet av et intervall gitt at enheten har overlevd fram til starten av intervallet.
Den berømte eksponensialfunksjon
Den underliggende prosessen som genererer levetider i ovenstående eksempel er en eksponentialfordeling med forventet antall svikt per år på 0,4, så λ = 0,4. Dette tilsvarer en MTTF på 2,5 år og er den inverse av λ slik at 1/0,4 = 2,5. Det spesielle med eksponensialfordelingen sin hasardrate er at den som eneste sannsynlighetsfordeling er «hukommelsesløs». Med det menes at sannsynligheten for svikt når enheten for eksempel har overlevd 10 år, er den samme som når enheten er ny. Mange elektriske komponenter uten bevegelige deler er kjente for å ha denne egenskapen. I eksemplet over var levetidene til de 100 enhetene eksponensialfordelte med hasardrate på 0,4 og hasardratens funksjon kan plottes som i Figur 6.